Černé čaje
Vlastnosti černého čaje.
Černý čaj obsahuje vysokou koncentraci flavonoidů – sloučenin, které oddalují proces stárnutí. Zachycují volné radikály kyslíku a neutralizují jejich působení. Je známo, že volné radikály přispívají k mnoha nemocem, poškozují buňky a urychlují proces stárnutí. Pokud chcete pečovat o své zdraví a pohodu, měli byste každý den sáhnout alespoň po jednom šálku černého čaje. Sloučeniny obsažené v černém čaji také zlepšují stav pokožky a zpomalují procesy stárnutí v ní probíhající. Čaj navíc pomůže i při otravě a to díky taninu, látce vázající toxiny, díky tomu je účinným lékem na otravu.
Správně provedený oxidační proces (nazývaný také jako fermentace) dává čaji aroma, chuť a intenzivní barvu.
Černý čaj se nazývá plně fermentovaný.
Vaření černého čaje.
Správné louhování má pro vlastnosti čaje velký význam. Pokud chcete pít čaj, který vás povzbudí a dá vám energii, louhujte čaj dvě minuty. Během této doby čaj uvolní do vody nejvyšší dávku kofeinu. Pokud však chcete pít nálev, který vás uklidní a uvolní, měli byste čaj louhovat tři až pět minut. Doba louhování závisí i na dalších faktorech. Jednou z nich je listová frakce, tedy čím jemnější, tím kratší doba louhování. Kromě toho záleží také na tvrdosti vody, čím tvrdší voda, tím delší doba louhování.